Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi

Taşınabilir Kültür Varlıklarının Korunması, Sergilenmesi ve Müzecilik Semineri

Yüksek Öğretim Kurulumuzun “Yeni YÖK vizyonu” bağlamında da vurguladığı gibi ilgili alanlarda doktora derecesi öncelikli olmak üzere lisansüstü eğitimi almış nitelikli insan kaynağının sınırlılığı bir gerçektir. Bu bağlamda nadir alanlarda insan kaynağının nitelik ve nicelik olarak arttırılmasına odaklanan 100/2000 projesi bağlamında taşınabilir kültür varlıklarının korunması ve müzecilik alanları öncelikli alanlar bağlamında değerlendirilmiştir. Bu bağlamda ülkemizde benzer alanda nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesinin yanı sıra koruma, sergileme ve müzecilik konularında araştırmacılara bilimsel perspektifin kazandırılması da önemsenmektedir. Bu gerçeklerden hareketle bu etkinliğin amacı taşınabilir kültür varlıkları özelinde koruma (konservasyon), sergileme ve müzecilik konusunda, ülke genelinde ilgili alanlarda lisansüstü eğitim alanaraştırmacıların bilgilendirilmesi, farkındalıklarının arttırılması ve bu sayede söz konusu alanlara olan talebin arttırılmasına katkıda bulunmaktır.

Temel iki modülde değerlendirilecek olan seminer programındaki dersler 6 ders koruma 6 ders ise sergileme ve müzecilik konularını içermektedir. Eğitimler kapsamında koruma, sergileme ve müzecilik alanlarında uzman akademisyenler tarafından; korumanın temel prensipleri, koruma tarihi, korumacılık yaklaşımları ile ilgili genel konuların yanında korumanın taşınır ve taşınma kültür varlıkları ile ilgili olanlarını ayrı ayrı inceleyecek olup, geleneksel tekstillerin, metal, pişmiş toprak ve cam, çimi ve seramik eserlerin korunması konuları ayrı ayrı farklı oturumlarla ele alınacaktır. Bu kapsamda farklı çağlardan günümüze kalan, arkeolojik buluntu ya da kişiden kişiye aktarımla şekliyle var olan farklı özelliklerdeki kültür varlıklarının korunması ile ilgili temel bilgilerin yanında kötü örnekleri konusunda da bilgi sağlanacaktır.

İkinci modülde katılımcılara kültür varlıklarının sergilenmesi ve müzecilik ile ilgili müze mimarisi, müze eğitim, tasarım vb. hususları içerir, müzecilik unsurları, müzeciliği işlevleri, Müze nesnesi, Küratörlük ve sergilerden kullanılan bazı tekniklerin yanı sıra koruma bölümünde ele alınan kültür varlığı türlerinin (metal, pişimiş toprak, çini ve cam eserler vb.) sergilenmesi ile konular ayrı ayrı ele alınacaktır.

Eğitim programı ile hedeflenen en temel çıktı kültür varlıklarının korunması ve muhafazası konularında temel bilincin oluşturulması ile sergileme ve müzeciliğin bu konulardaki etkisinin anlaşılmasıdır. İkinci olarak taşınabilir kültür varlıklarının türlerine göre korunması prosedürleri ile örneklerinin karşılaştırılmasının anlaşılması amaçlanmaktadır. Eğitim çıktıları ile özellikle kültür varlıkları ile ilgili alanlarda akademik eğitim alan araştırmacıların sergileme, müzecilik, küratörlük gibi alanlar ile ilgili konunun uzmanı akademisyenler ile bir araya gelerek gerek akademik gerekse bilimsel ve tecrübeye dayalı bilgi alışverişi imkanı sağlanması amaçlanmaktadır.

Başvuruların kmuzecilik@gmail.com adresine başvuru formu ile yapılması gerekmektedir. Programın yürütülmesine ilişkin bilgiler katılımcıların mail adreslerine yönlendirilecektir.

Ekler

Broşür.pdf
Katılım Formu.docx
Taşınabilir Kültür Varlıklarının Korunması, Sergilenmesi ve Müzecilik Etkinlik Programı.pdf